Biszkoptowe czekoladowe niebo

4.5 (195 ocen)

  • 35 min

Przepis na mase do tego biszkopta liczy sobie kilkanaście dobrych lat. Moja mama ja robiła, teraz ja ja robię .Masa jest delikatna w konsystenjci i bardzo smaczna, dzieci za nią przepadają .

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt,:
    8 łyżek mąki torotwej,
    8 łyżek cukru
    5 jajek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    masa czekoladowa:
    1 l mleka,
    1 kostka margaryny,
    2 łyżki kakao,
    1 szklanka cukru
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    2 łyzki mąki tortowej
    wiórki kokosowe,
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe czekoladowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Ubijamy białka jaj na sztywno, dodajemy 5 łyżek cukru.
    Żółtka ubijamy z resztą cukru, dolewamy cienkim strumieniem do ubitych białek.
    Ubijamy na najmniejszej prędkości.
    Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Wylewamy ciasto do prostokątnej blaszki i pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
    Wyjmujemy, studzimy, przekrawamy na pół.
    Jeden blat wsadzamy zpowrotem do blaszki.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Gotujemy 3/4 litra mleka razem z margaryną. W reszcie mleka mieszamy dokładnie obie mąki i kakao.
    Gdy margaryna rozpuści się w mleku wlewamy rozmieszane mąki i kakao i gotujemy gęsty budyń.
    Jeszcze gorący wylewamy na jeden blat biszkopta zostawiając trochę do polania wierzchu ciasta.
    Przykrywamy drugim i polewamy odrobiną masy czekoladowej.
    Dekorujemy wiórkami i cukrową posypką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować