Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

4.6 (5 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone.
Nic wyszukanego, podstawowe
składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym
smakiem.
Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto,
taki prosty sposób na dekorację :)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Krem mascarpone:
    250 ml. śmietanki 30 %
    250 g. serka mascarpone
    1 pełna łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    Brzoskwinie w syropie (1 puszka)
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier
    i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę,
    żeby wszystko ładnie się połączyło.
    Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao.
    Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
    do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy)
    Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni
    i piec 25 minut.
  • Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone 2. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
    Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć.

    Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać.
    Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto.
  • Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone 3. Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania
    dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki
    się połączyły, a krem był gęsty.
    Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.
  • Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone 4. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.
  • Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone 5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować