Różowy biszkopt przekładany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ja tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite. Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko. Z takiego ciasta możecie również przygotować tort.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22-25 cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    różowy barwnik (u mnie naturalny w proszku)
    Moje nadzienie:
    masa kukułkowa
    dżem
    Polewa:
    150g czekolady (u mnie deserowa)
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Różowy biszkopt przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części oraz następnie przełożyć dowolnym kremem/dżemem.
    Przygotować polewę.
    Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
    Gotową polewą udekorować posmarować wierzch ciasta.
    Całość udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować