Biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten biszkopt uda się każdemu!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek, a właściwie:
    – 6 białek
    – 6 żółtek
    1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru (170 g)
    1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania (170 g)
    opcjonalnie:
    – ekstrakt waniliowy czy inne aromaty, których potrzebujemy np. z myślą o torcie
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładam papierem do pieczenia. W przypadku tortownicy kładę papier do pieczenia tylko na dno i zamykam obręcz, przytrzymując go w ten sposób i obcinam to co "wystaje".
    Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C.
    Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Aby piana się udała i była sztywna, do białek nie może dostać się ani skraweczek żółtka, a miska w której ubijam białka musi być czysta i całkowicie sucha.

    Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
    W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru (jeśli decyduję się na wersję z aromatem, to dodaję go teraz) i miksuję na jasną, puszystą masę tj. tak długo, aż żółtka pojaśnieją i wyraźnie zwiększą swoja objętość.
    Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach, ale bardzo krótko, tylko do połączenia maki z pianą, by nie pozbawić masy powietrza, które zostało wtłoczone podczas ubijania białek.
    Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut na drugiej półce od dołu bez termoobiegu, tj. w funkcji grzanie góra-dół.

Porady

Ciepły biszkopt wyjmuję z piekarnika i 3 razy uderzam nim o blat, dzięki czemu ciasto nie opadnie, stawiam na kartce z piekarnika aby nie zaparował się podczas studzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować