Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt,który zawsze się udaje. Masa rozpływająca się w ustach. Dodatek orzechów sprawia lekki posmak "rafaello". Polecam!
Biszkopt kokosowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą, dodajemypartiami cukier. Miksujemy aż do sztywności. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Roztrzepujemy widelcem, dodajemy po łyżce do białek mieszając wszystko mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy po trochę mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną mieszając całość drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do peczenia. Kiedy ostygnie, przecinamy na pół.
beza:
białka ubijamy z solą i cukrem do sztywności. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy orzechy. Pieczemy do zarumienienia.
kokos:
mleko mieszamy z cukrem pudrem,kiedy zaczyna się gotować wsypujemy wiórki kokosowe,gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wiórki wchłoną mleko,studzimy.
masa budyniowa:
2 i 1/3 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę i budyń. Do gotującego się mleką wlewamy mieszankę z żółtkami. Gotujemy budyń,studzimy.
Masło ucieramy z masą budyniową na gładką masę (muszą mieć taką samą temperaturę). Dodajemy wystudzony kokos,mieszamy łyżką.
Komentarze