Biszkopt kokosowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 3 min

Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt,który zawsze się udaje. Masa rozpływająca się w ustach. Dodatek orzechów sprawia lekki posmak "rafaello". Polecam!

  • 3 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj,
    szczypta soli,
    szklanka cukru,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka octu,

    beza:
    4 białka,
    szczypta soli,
    3/4 szklanki cukru,
    szklanka orzechów laskowych,
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    masa budyniowa:
    2 i 3/4 szklanki mleka,
    4żółtka,
    2łyżki mąki ziemniaczanej,
    4łyżki budyniu waniliowego,
    cukier waniliowy,
    3/4 szklanki cukru,
    350 g masła

    kokos:
    100 ml mleka,
    80 g wiórków kokosowych,
    2 łyżki cukru pudru

    orzechy laskowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt kokosowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z solą, dodajemypartiami cukier. Miksujemy aż do sztywności. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Roztrzepujemy widelcem, dodajemy po łyżce do białek mieszając wszystko mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy po trochę mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną mieszając całość drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do peczenia. Kiedy ostygnie, przecinamy na pół.

    beza:
    białka ubijamy z solą i cukrem do sztywności. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy orzechy. Pieczemy do zarumienienia.

    kokos:
    mleko mieszamy z cukrem pudrem,kiedy zaczyna się gotować wsypujemy wiórki kokosowe,gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż wiórki wchłoną mleko,studzimy.

    masa budyniowa:
    2 i 1/3 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę i budyń. Do gotującego się mleką wlewamy mieszankę z żółtkami. Gotujemy budyń,studzimy.
    Masło ucieramy z masą budyniową na gładką masę (muszą mieć taką samą temperaturę). Dodajemy wystudzony kokos,mieszamy łyżką.

    Ułożenie:
    biszkopt-masa-beza-masa-biszkopt-masa.wierzch posypujemy orzechami.

Porady

do masy można dodać odrobinę alkoholu aby była bardziej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować