Najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wiemy co jemy, przyrządzone w szybkowarze jest bardzo soczyste, kruche - trochę mięska i wywar wykorzystałam do gulaszu, nic się nie marnuje..........SMACZNEGO!!!
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
biodrówka bez kości1 kg chudy i 60 dag z tłuszczykiem,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 4 sztuki średnie,
woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie,
Biodrówka z szybkowara do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.
Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.
2.Następnie do szybkowara wlać 0,5 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.
3.Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.
Mięso wyjąć, chudszy kawałek wyjąć i pokroić na plastry do pieczywa (kawałek z tłuszczykiem do gulaszu, będzie w nowym przepisie), podawać do pieczywa z dodatkami jakie się lubi.
Komentarze