rolada z boczku do pieczywa z szybkowara

4.49 (180 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

rolada z boczku świeżego wieprzowego jest najlepszą domową wędliną do pieczywa bez żadnych polepszaczy...........SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek świeży wieprzowy bez kości 1,5 kg, sól czosnkowa 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. płat boczku bez kości położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą, pieprz ziołowy, kucharka, majeranek i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem, schować do lodówki na całą noc

    w garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki

Porady

powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować