Łopatka do pieczywa z szybkowara

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka świeża bez kości 1,5 kg,

    przyprawy: 1 łyżka papryka słodka, przyprawa w płynie, kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, żelatyna, sól, pieprz mielony, majeranek 4 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk,

    smalec 1 łyżka,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    liść laurowy 2 sztuki,
    woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Łopatka do pieczywa z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka do pieczywa z szybkowara 1. Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa, przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.
  • Łopatka do pieczywa z szybkowara 2. Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.
  • Łopatka do pieczywa z szybkowara 3. W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
  • Łopatka do pieczywa z szybkowara 4. W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować