Doskonałe domowe mięso do pieczywa, smakuje wyśmienicie, i najważniejsze, wiemy z czego zrobione i co jemy, w szybkowarze jest szybko gotowe i aromatyczne, kruche..........SMACZNEGO!!!
Łopatka do pieczywa z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże mięso łopatki opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, ponacinać (nie przeciąć na dole) tak, aby powstał płat mięsa, przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek, przyprawę w płynie, wymieszać i mocno natrzeć cały płat mięsa, na koniec posypać majerankiem.
2.Ciasno zwinąć mięso w roladę i obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin.
3.W garnku szybkowara stopić smalec i mocno zrumienić mięso z każdej strony (dodatkowo dodałam kawałek łopatki aby była na obiad), następnie wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 60 minut.
4.W szybkowarze dobrze wystudzić mięso, zimne wyjąć (tłuszcz można wykorzystać do sosu, bigosu lub zamrozić), usunąć nić i kroić na plasterki.
Komentarze