By zachwycić podniebienia mojej całej rodziny w okresie letnim serwuje im ten oto bigos.
60 min
Składniki:
1 głowka kapusty
2 pętka kiełbasy podwawelskiej
pół kg żeberek lub kości
30 dag boczku
koperek
marchew
sól,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku
litr wody
tłuszcz do smażenia
tłuszcz i mąkę do zaprawienia
3 łyżki koncentratu pomidorowyego
kieliszek czerwonego wina
Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka wlewamy połowę wody oraz marchewkę
żeberka lub kości gotujemy w oddzielnym garnku ponieważ kapusta młoda gotuje się bardzo szybo
kiełbasę i boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni
wrzucamy do kapustyrazem z tłuszczem na którym się smażyły
mięso oddzielamy od kości i też wrzucamy do garnka i wlewamy wodę w której się gotowały kości
dodajemy przyprawy i trzy łużki koncentratu wszystko mieszamy
z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę wkładamy do kapusty i wszystko starannie mieszamy
na sam koniec dodać kieliszek wina który wyostrzy smak i zapach
Porady
1. jeżeli w kapuście ugotowanej jest za dużo wody można odlać jej nadmiar
2. koperek może być też zarówno suszony jak i mrożony
Komentarze