bigos troszkę inaczej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

jest pyszny i pożywny

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1,5 kg kiszonej kapusty
    +-1,5 kg kiełbasy
    - 1,5 mięsa np, łopatka
    -ok.1/2 kg boczku
    - 1 kg pieczarek
    - kilka cebul
    przyprawy:
    - papryka mielona słodka
    - czosnek granulowany
    - pieprz mielony
    - vegeta
    - magga
    -przyprawa do bigosu i dań z kapusty
    - pieprz w ziarkach
    -ziele angielskie
    - liść laurowy
    - 3 koncentarty pomidorowe winiary
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos troszkę inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kapustę kroimy na drobno, odciskamy nadmiar soku, doprawiamy przyprawą do bigosu, dodajemy kilka lisci laurowych, kilka ziaren pieprzu i ziela,
  • 2. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kapusta troche zmięknie.
    Odcedzamy.Przekładamy do dużego garnka.
  • 3. kiełabase i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy vegetą i maggą . Tak samo robimy z mięsem.
  • 4. szatkujemy w piórka celule i również smażymy na złoty kolor razem z pieczarkami (kroimy w pół księżyce)
  • 5. całośc dorzucamy do kapusty i razem dusimy .Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Na koniec dodajemy koncentat pomidorowy (tyle w zależności od tego ile lubimy)

Porady

najlepiej jak bigos ostygnie i za kilka godzin podgrzejemy go ponownie. O wiele szybciej wówczas przegryzą się smaki, . Ja jeszcze gorący przekładam do słoików a następnie odwracam je do góry dnem aby chwycił dekielek. W ten sposób może stać w lodówce nawet 2 tygodnie, i się nie zepsuje. Jeśli ktoś lubi to można do bigosu dodać zupę ogonową, wzbogaci smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować