Bigos inaczej

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

To efekt moich kulinarnych prób, mężowi bardzo smakowało.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ½ małej kapusty
    2 marchewki
    300 g schabu
    1 cebula
    100 g boczku wędzonego
    1 jasny sos pieczeniowy
    Olej
    1 listek laurowy
    kminek
    sól, pieprz
    wegeta
    ocet winny
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę siekamy, marchewkę czyścimy i kroimy w paseczki albo ścieramy na tarce.
    Warzywa gotujemy z odrobiną wegety i kminku do miękkości.
  • 2. Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na oleju, doprawiamy solą , pieprzem i liściem laurowym. Gdy zacznie się rumienić podlewamy go wodą i dusimy do miękkości.
  • 3. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor.
  • 4. Kapustę odsączamy z wody i łączymy z boczkiem oraz mięsem i powstałym sosem.
    Mieszamy i doprawiamy octem winnym, ewentualnie innymi przyprawami do smaku , sos pieczeniowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i również dodajemy do kapusty. Podsmażamy i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować