1.owoce aronii myjemy dokładnie, tak samo liście, do duzego garnka dajemy kolejno wode, cukier, kwasek i umyte liscie wisni,
2.wszystko gotujemy ok 20 minut.Następnie pozostawiamy kilka godzin aż owoce porzadnie puszczą sok.
3.Myjemy butelki szklane, które napełnimy sokiem .
Na garnek mniejszy nakładamy sitko, a na nie kładziemy gaze lub pieluche tetrową, wykładamy na nią ugotowany wywar, odciskamy aby pozostały w gazie tylko owoce i liscie, sok zlewamy osobno.
4.Nastepnie napełniamy sokiem słoiki, zakrecamy i gotujemy ok 10 min, aby dekielki zassały.
Taki sok rozcienczamy oczywiscie z wodą do picia.
Jest bardzo wydajny.
5.Oczywiscie skladniki podane są na 1 porcję, im wiecej aronii tym wiecej porcji. Np ja wykorzystałam 18 szkl, aroni co daje 9 porcji soku i 1800 lisci z wisni.
Porady
LISCIE są niezbedne ponieważ odciągają gorycz z aronii, bez nich sok będzie goryczowaty, cierpki w smaku,
Komentarze