Kotlety przyprawione pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią, panierowane w płatkach kukurydzianych
Składniki:
2 kotlety ze schabu środkowego
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
mąka pszenna do oprószenia
2 białka – można wziąć całe jajko
płatki kukurydziane
olej do smażenia
Schabowe troszkę inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową.
2.Zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę.
3.Na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana. Oprószyłam kotlety mąką, umoczyłam je w roztrzepanych białkach i okleiłam płatkami kukurydzianymi.
4.Usmażyłam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z ziemniakami pieczonymi w rozmarynie.
Komentarze