• 8 godz. 20 min

Pyszny bigosik ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiszonej.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Ok1kg białej kapusty,30dag kiszonej kapusty,2cebule,2liscie laurowe,5ziel angielskich,kielbasa.,mięso pieczone,szynka w kawałku,boczek łącznie wszystkiego ok30dag,10suszonych śliwek, 10wiekszych grzybów,2 łyżki smalcu,2lyzki koncentratu pomidorowego,sól, pieprz,szczypta gałki muszkatulowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszona pluczemy w zimnej wodzie jeśli jest bardzo kwaśna i odciskamy. Białą kapustę szatkujemy ale nie za drobno aby nam się nie rozleciala przy gotowaniu.Do dużego garnka wkładamy kapusty,ziele i liście,podlewamy wodą ja dalam ok 1litr wody na duży garnek,dodajemy sól i odrobine cukru. I tak zostawiamy i gotujemy mieszamy od czasu do czasu aby sie nie przypaliło podczas gotowania dajemy łyżkę smalcu.Grzyby i śliwki kroimy drobniej.Cebulę kroimy w kostkę,mięso szynke i kiełbasę również,podsmażamy na smalcu cebulę dodajemy mięsa i razem przesmażamy.Po ok1,5godzinie dajemy mięso,śliwki i grzyby do kapusty i dalej gotujemy przez 30 min.na małym ogniu.Pod koniec doprawiamy solą ,gałką, dajemy koncentrat i pieprz.Smacznego ;)

Porady

Bigos najlepiej smakuje jak się przegryzie po 2,3dniach ale świeży tez jest dobry . Pieprzymy na sam koniec bo inaczej będzie bardzo ostry.Dalam tez parę pieczarek bo akurat miałam na zbyciu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować