Żeby biesiadować smacznie nie zawsze znaczy kalorycznie. Tłusty boczek zastąpiony chudą wędzoną szynką sprawi, że można delektować się tym frykasem bez wyrzutów. A tak to się robi….
Biesiadna babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Zlewamy sok. 2 cebule kroimy w kosteczkę i na oleju podsmażamy aż się zeszkli. Połówkę cebuli kroimy w krążki i zostawiamy razem z 3 łyżkami pokrojonej w kostkę szynki- tym posypiemy później wierzch babki. Pozostałą część szynki również kroimy w kostkę i łączymy z ziemniakami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, jajkami, solą i pieprzem.
Masę dobrze wyrabiamy, wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ja użyłam tortownicy średnica 21cm). Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190-200 stopni. Na 15 minut przed wyjęciem posypujemy wierzch szynką i cebulą. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu ale odsmażana na patelni na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Komentarze