Biesiadna babka ziemniaczana

4.5 (143 ocen)

  • Łatwy

Żeby biesiadować smacznie nie zawsze znaczy kalorycznie. Tłusty boczek zastąpiony chudą wędzoną szynką sprawi, że można delektować się tym frykasem bez wyrzutów. A tak to się robi….

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki duże: 6 sztuk
    - szynka wędzona: 350 gramów
    - cebula: 2.5 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - majeranek suszony: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Biesiadna babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Zlewamy sok. 2 cebule kroimy w kosteczkę i na oleju podsmażamy aż się zeszkli. Połówkę cebuli kroimy w krążki i zostawiamy razem z 3 łyżkami pokrojonej w kostkę szynki- tym posypiemy później wierzch babki. Pozostałą część szynki również kroimy w kostkę i łączymy z ziemniakami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, jajkami, solą i pieprzem.
    Masę dobrze wyrabiamy, wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ja użyłam tortownicy średnica 21cm). Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190-200 stopni. Na 15 minut przed wyjęciem posypujemy wierzch szynką i cebulą. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu ale odsmażana na patelni na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować