Biała kiełbasa w cieście chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę płuczemy, zalewamy wrzątkiem, podgrzewamy do ponownego zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Zimne kiełbaski obieramy z osłonek i przekrawamy wzdłuż na połowy.
2.Jajka wbijamy do miski, dodajemy chrzan i rozcieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę, słodką paprykę i sól, dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową). Stopniowo dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być znacznie gęstsze niż naleśnikowe.
3.W cieście obtaczamy połówki kiełbasek i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło na obiad lub kolację.
Porady
Jeśli kiełbaski są długie, to lepiej podzielić porcje w poprzek na połowy, żeby się nie rozerwały podczas przekładania na patelnię.
Komentarze