Biała fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić, przekroić na połowę.
2.Czekoladę rozpuścić w śmietanie, nie doprowadzając do zagotowania się. Ostudzić, dobrze schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno.
3.Układamy:
Ciasto – ¾ kremu – ciasto – ¼ kremu
Porady
Mielone migdały można zastąpić pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze