Biała fantazja

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki biszkopt makowy przełożony kremem z białej czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    12 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
    Krem:
    3 białe czekolady
    1 l śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Biała fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
    Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić, przekroić na połowę.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w śmietanie, nie doprowadzając do zagotowania się. Ostudzić, dobrze schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno.
  • 3. Układamy:
    Ciasto – ¾ kremu – ciasto – ¼ kremu

Porady

Mielone migdały można zastąpić pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować