BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ

0 (0 ocen)

Biała Dama,czyli kiełbasa na takim łóżeczku i pod taką kołderką smakuje wyśmienicie i pięknie wygląda.

Składniki:


  • 1 cukinia
    1/4 gł.kapusty młodej
    1 pomidor
    2 marchewki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki ryżu
    40 g.przecieru pomidorowego / do smaku/
    4 laski białej kiełbasy / na długość cukinii 15 dkg.żółtego sera
    100 g.masła

    sól,pieprz czarny,bazylia suszona,ostra papryka mielona do smaku,sok z cytryny do skropienia cukinii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała dama pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.




    Cukinię przekroić wzdłuż ,usunąć przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Polać sokiem z cytryny,posypać solą,pieprzem,bazylią,zawinąć w folię spożywczą i na min. 3 godz.wstawić do lodówki.

  • biała dama pod kołderką 2. Kiełbasę sparzyć w osolonej wodzie i przestudzić razem z wodą w której się parzyła.
  • biała dama pod kołderką 3. Kapustę poszatkować.Marchew obrać,umyć i pociąć za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
  • biała dama pod kołderką 4. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w kostkę.Część sera pokroić w małe prostokąty,pozostały zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
  • biała dama pod kołderką 5. Na patelni rozgrzać masło / część pozostawić do posmarowania naczynia/ włożyć cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia.Dodać marchew i chwilę smażyć.
  • biała dama pod kołderką 6. Włożyć pokrojonego w słupki pomidora i smażyć do czasu jego rozgotowania.
  • biała dama pod kołderką 7.
    Do garnka wlać niewielką ilość wywaru z parzenia kiełbasy,włożyć poszatkowaną kapustę / garść pozostawić do posypania naczynia/. Dodać przesmażoną marchew,włożyć przecier pomidorowy,wsypać przyprawy do smaku,wymieszać i chwilę gotować,przestudzić.
  • biała dama pod kołderką 8. Z kiełbasy zdjąć osłonki,naciąć w kilku miejscach z jednej strony.W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
  • biała dama pod kołderką 9.
    Cukinię wyjąć,zlać nadmiar wytworzonego soku,włożyć część farszu marchewkowego z kapustą,ułożyć nadzianą kiełbasę z czosnkiem,przykryć ją farszem.Po bokach ułożyć prostokąty sera.
  • biała dama pod kołderką 10.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem,posypać odłożoną świeżą kapustą.
  • biała dama pod kołderką 11.
    Na tak przygotowanym podłożu ułożyć nafaszerowane cukinie.
  • biała dama pod kołderką 12. Wolne miejsca wokół uzupełnić pozostałym farszem,posypać ryżem i zalać niewielką ilością wywaru z parzenia kiełbasy.
  • biała dama pod kołderką 13.
    Całość posypać startym serem.
  • biała dama pod kołderką 14.
    Tak przygotowaną potrawę włożyć do rękawa do pieczenia.
  • biała dama pod kołderką 15.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 45 min.

Porady

Podawać gorące jako samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.85 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Biała dama

4.85 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Biała dama

Jaga85 Moja rodzina jest w nim zakochana 1 godz. 15 min

0 (0 ocen)

Biała dama.

To może cię zainteresować