Biała dama pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinię przekroić wzdłuż ,usunąć przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Polać sokiem z cytryny,posypać solą,pieprzem,bazylią,zawinąć w folię spożywczą i na min. 3 godz.wstawić do lodówki.
2. Kiełbasę sparzyć w osolonej wodzie i przestudzić razem z wodą w której się parzyła.
3. Kapustę poszatkować.Marchew obrać,umyć i pociąć za pomocą obieraczki w cienkie paseczki.
4.Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w kostkę.Część sera pokroić w małe prostokąty,pozostały zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
5. Na patelni rozgrzać masło / część pozostawić do posmarowania naczynia/ włożyć cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia.Dodać marchew i chwilę smażyć.
6. Włożyć pokrojonego w słupki pomidora i smażyć do czasu jego rozgotowania.
7.
Do garnka wlać niewielką ilość wywaru z parzenia kiełbasy,włożyć poszatkowaną kapustę / garść pozostawić do posypania naczynia/. Dodać przesmażoną marchew,włożyć przecier pomidorowy,wsypać przyprawy do smaku,wymieszać i chwilę gotować,przestudzić.
8. Z kiełbasy zdjąć osłonki,naciąć w kilku miejscach z jednej strony.W nacięcia powkładać plasterki czosnku.
9.
Cukinię wyjąć,zlać nadmiar wytworzonego soku,włożyć część farszu marchewkowego z kapustą,ułożyć nadzianą kiełbasę z czosnkiem,przykryć ją farszem.Po bokach ułożyć prostokąty sera.
Komentarze