Bezy klasyczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla wszystkich smakoszy bez najlepszy przepis. Z bezami nie do końca jest taka prosta sprawa ale warto dość do wprawy bo są naprawdę przepyszne !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    szczypta soli
    100 cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezy klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Białka jajek ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę tak aby po odwróceniu miski masa nam nie wyleciała.
  • 3. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i miksujemy na wysokich obrotach jeszcze ok 5-6 minut. Masa musi być gładka i lśniąca. Dodajemy barwnik bądź też nie -wedle uznania.
  • 4. Bezę przekładamy do szprycy bądź rękawa kuchennego i wyciskamy dowolnej wielkości różyczki.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 150 stopniu po ok. 15 min zmniejszamy ją do 120-110 stopni. Pieczemy ok 50 minut jeśli lubimy bezy ciągnące się w środku bądź 90 minut jeśli lubimy kruche bezy.

    Z tych proporcji wychodzi jedna blacha.

Porady

- Nie możemy bezy miksować zbyt długi czas ponieważ może nam opaść. Także jak tylko cukier w całości rozmiksujemy kończymy miksowanie. - Do miski z białkami nie może dostać się woda, żółtko ani skorupka z jajka, może to spowodować nie ubicie się białek. - Temperatura początkowa to 150 stopni następnie należy ją obniżyć do 110-120 stopni, jeśli posiadamy piecyk gazowy i nie możemy zmniejszyć temperatury ustawiamy na najniższą i uchylamy piekarni. - Jeśli lubicie można dodać otartą skórkę z cytryny bądź też pomarańczy aby nadać dowolnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować