Bezowa krówka

0 (0 ocen)

ciasto w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne oraz na niedzielne spotkania rodzinne

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady

    Krem I:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru pudru
    3/4 margaryny

    Krem II:
    masa krówkowa o dowolnym smaku (ja użyłam czekoladowej)
    margaryna
    bezy

    Polewa:
    ¼ margaryny
    2yżki cukru
    2łyżki kakao
    2łyżki mleka

    Poncz:
    1/2 szkl. wody
    1/4 szkl. wódki
    2 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Kajmak Krówki

Bezowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, następnie żółtka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, na końcu dodać czekoladę.
    Piec ok. 30-35 min w rozgrzanym piekarniku w temp.180stopni.
    Zrobić poncz: wymieszać wodę z cukrem, dodać wódkę.
    Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem.
  • 2. Krem I:
    ugotować budyń na mleku, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać budyń.
  • 3. Krem II:
    Utrzeć margarynę, dodać masę krówkową.
  • 4. Polewa:
    Rozpuścić margarynę z cukrem i mlekiem, zdjąć z ognia, dodać kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 5. Ciasto przełożyć kremem budyniowym, wierzch ciasta posmarować masą krówkową, na wierzchu ułożyć bezy, polać polewą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować