Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatna, krucha i bardzo słodka beza z bitą śmietaną, kwaśnymi owocami i słodko-słonym karmelem.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    Białka jaj - 4szt
    Cukier - 200g
    Skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
    Ocet - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta

    Bita śmietana:
    Śmietanka 36% - 200ml
    Cukier puder - 1 płaska łyżka

    Owoce:
    Jeżyny i maliny - 1 szklanka

    Słony karmel:
    Cukier - 100g
    Śmietanka 36% - 60ml
    Masło - 40g
    Sól - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Beza

Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem 1. Beza:
    Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, od małych do wysokich obrotów miksera. Kiedy lekko się zapienią dodajemy szczyptę soli. Ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy partiami cukier - kolejna partia dopiero wtedy, kiedy poprzednia zupełnie się rozpuści. Do ostatniej partii cukru dodajemy ocet i skrobię.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 20cm. Układamy bezę w kopczyk. Boki zaciągamy łyżką stołową.
  • Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem 2. Pieczemy 30 minut w 120 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 120 minut. Bezę trzeba "wyczuć", bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli beza ciemnieje trzeba zmniejszyć temperaturę. Po pieczeniu bezę suszymy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

    Po osuszeniu bezę układamy na paterze.
  • Beza z jeżynami, malinami i słonym karmelem 3. Bita śmietana i owoce:
    Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Uwaga! Śmietanę i owoce układamy na bezie przed samym podaniem.

    Słony karmel:
    Karmel można przygotować trochę wcześniej. Po ostudzeniu robi się gęsty, ale po podgrzaniu (w kąpieli wodnej albo nawet mikrofali) znów będzie lejący.

    W garnku z grubym dnem podgrzewamy cukier na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mieszania najlepiej nada się łyżka silikonowa (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i lekko zbrązowieć. Dodajemy masło - zatrzyma ono proces karmelizacji. Dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy.

    Przed samym podaniem wykładamy na bezę bitą śmietanę, owoce i polewamy całość słonym karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować