Bawarski krupnik z soczewicą

4.49 (157 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna zupa, która jest bogata w białko. Polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 10dkg zielonej soczewicy
    4 suszone borowiki
    1 marchewka
    1 mały seler korzeniowy
    1 pietruszka
    2 łyżki oleju
    1 ząbek czosnku
    ½ szkl kaszy jęczmiennej
    1 ½ l bulionu drobiowego
    1 mały por
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bawarski krupnik z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Soczewicę namocz na noc, borowiki na 2-3 godziny. Soczewicę ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody, gotuj ok. 20 min, odcedź.
    2. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn.
    3. Jarzyny wraz z posiekanym ząbkiem czosnku podsmaż na oleju.
    4. Do bulionu dodaj podsmażone jarzyny, przepłukaną kaszę jęczmienną i borowiki, gotuj ok. 20 min.
    5. Dodaj ugotowaną soczewicę posiekany por i natkę pietruszki, gotuj razem jeszcze ok. 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować