Barszcz jak afrodyzjak z kartoflakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BARSZCZ
Buraki obrać i poszatkować. Jarzyny również obrać i wszystko zalać zimną wodą tak by były przykryte po czym zagotować 10 minut tylko. Pozostawić przez noc do przestygnięcia.
Rano odcedzić, przepłukać te buraki małą ilością wody przegotowanej.
Wlać wywar z grzybów jeśli mamy, barszcz kiszony i doprawić solą, pieprzem, cukrem i przyprawa uniwersalna, na koniec dodać czosnek w całości..
Całość gotować.
Przed podaniem podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia.
2.KARTOFLAK
Drożdże rozpuścić w śmietanie.
Z mąki, margaryny, jajek i reszty przypraw zagnieść ciasto - posiekać - zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Farsz:
Ugotować na sypko kaszę gryczana.
Ziemniaki ugotowane poddusić + kasza + cebulka zrumieniona na dużej ilości tłuszczu. Dodać dużo pieprzu - mają być pikantne. Połączyć z kaszą.
Ciasto z lodówki podzielić na dwie części, rozwałkować na grubośc ok. 4 mm, przenieść na blachę,na ciasto wyłożyć masę ziemniaczaną z kaszą i przykryć drugim plackiem.
Posmarowac wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec w piekarniku aż się zarumieni.
Porady
Kartoflak smakuje wyśmienicie podsmażony na patelni.
Komentarze