Barszcz czerwony z nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny barszcz czerwony idealny na Wigilię do uszek lub pierogów. Jeśli nie chcemy wyrzucać warzyw z gotowania, możemy przyrządzić z nich sałatkę lub zupę buraczaną.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • buraki - 4 szt.
    jabłka - 2 szt.
    grzyby suszone - 5 szt.
    marchewka - 2 szt.
    pietruszka - 2 szt.
    mały por (biała część) - 1 szt.
    kawałek selera
    czosnek - 2 ząbki
    cynamon - 1 laska
    ziele angielskie - kilka ziaren
    liść laurowy - 2 szt.
    suszony majeranek - 1 łyżka
    cukier - 1 łyżka (opcjonalnie)
    pieprz do smaku
    sok z cytryny do zakwaszenia
    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku, moczymy ok. 30 min.
  • 2. Do garnka wkładamy laskę cynamonu, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 min. Cynamon wyjmujemy.
  • 3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Czosnek kroimy w drobną kostkę.
  • 4. Warzywa, jabłka, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe wkładamy do wody, w której gotował się cynamon, dopełniamy wodą do 1,5 litra. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania doprawiamy cukrem (jeśli barszcz jest zbyt mało słodki) i pieprzem.
  • 5. Barszcz studzimy i przecedzamy przez sito. Zakwaszamy sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować