Pyszny barszcz czerwony idealny na Wigilię do uszek lub pierogów. Jeśli nie chcemy wyrzucać warzyw z gotowania, możemy przyrządzić z nich sałatkę lub zupę buraczaną.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
buraki - 4 szt.
jabłka - 2 szt.
grzyby suszone - 5 szt.
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
mały por (biała część) - 1 szt.
kawałek selera
czosnek - 2 ząbki
cynamon - 1 laska
ziele angielskie - kilka ziaren
liść laurowy - 2 szt.
suszony majeranek - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka (opcjonalnie)
pieprz do smaku
sok z cytryny do zakwaszenia
1,5 litra wody
Barszcz czerwony z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku, moczymy ok. 30 min.
2.Do garnka wkładamy laskę cynamonu, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 min. Cynamon wyjmujemy.
3.Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Czosnek kroimy w drobną kostkę.
4.Warzywa, jabłka, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe wkładamy do wody, w której gotował się cynamon, dopełniamy wodą do 1,5 litra. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania doprawiamy cukrem (jeśli barszcz jest zbyt mało słodki) i pieprzem.
5.Barszcz studzimy i przecedzamy przez sito. Zakwaszamy sokiem z cytryny.
Komentarze