Bananowy raj

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto szybkie w wykonaniu, ale w smaku…nieziemskie! Biszkopty, banan, bita śmietana i masa krówkowa tworzą niezwykłą kompozycję…

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
    5 bananów
    600ml śmietany 30%
    3 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    puszka masy krówkowej (ja wykorzystałam tylko połowę)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę krówkową gotujemy przed około 2 godziny. Należy pamiętać, że puszka musi być w całości pokryta wodą. Po tym czasie masę studzimy.
  • 2. Na dno tortownicy układamy biszkopty.
  • Bananowy raj 3. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Śmietanę cienko wykładamy na biszkopty, tylko tyle, by pokryć rowki między ciastkami. Następnie układamy banany pokrojone w plasterki, na to znów cieniutka warstwa śmietany i śmietanę polewamy masą krówkową. Następnie układamy znów biszkopty, na które wykładamy resztę śmietany.
  • 4. Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy bananami, biszkoptami i masą krówkową. Ciasto podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce przed ok. 5-6 godzin, można też zrobić je wieczorem, by następnego dnia biszkopty były dobrze nasiąknięte przez bitą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować