Truskawkowy Raj

4.49 (194 ocen)

  • 60 min

Przepis na pyszne i bardzo proste ciasto. Idealne na gorące dni! :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa Truskawkowa:
    -90 dkg. Świeżych bądź mrożonych Truskawek
    -2 niepełne szklanki wody
    -2 galaretki truskawkowe
    -2 budynie śmietankowe bądź waniliowe bez cukru
    -1 szklanka cukru

    Pianka śmietankowa:
    -0.5 l śmietany 30% bądź 36%
    -250 g serka mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklanki gorącej wody

    Na wierzch:
    -30 dkg truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąki wymieszać i przesiać do ciasta ubijając na najwolniejszych obrotach miksera. Blaszkę wysmarować smalcem i obsypać mąką. Wylać biszkopt i piec ok. 30 - 40 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze ok. 160 - 170 stopni. Po upieczenie biszkopt upuścić na podłogę z wysokości ok 50 - 60 cm.
  • 2. Truskawki opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić na ogniu ok 10 min od czasu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i pozostałość przetrzeć przez sitko bądź użyć blendera. Kiedy truskawki są przetarte ponownie zagotowujemy i wsypujemy galaretki nadal gotując na malutkim ogniu. Następnie budynie rozprowadzić w 3/4 szklance wody i wlać do garnka mieszając do czasu zagotowania ok. 3 minuty aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Śmietanę ubić. Do gotowej śmietanki dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć z śmietaną ograniczając ruchy aby serek się nie zważył. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie i wystudzić. Letnią wlać do gotowego kremu i pozostawić do stężenia.
  • 4. Biszkopt przekrawać na pół. Wylać zimną masę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć piankę śmietankową. Na wierz pianki ułożyć pokrojone truskawki. Całość zalać tężejącymi galaretkami.

Porady

W razie zważenia się serka mascarpone ze śmietaną co jest częstym problemem polecam podgrzać całość na ogniu, dodać odrobinę aromatu śmietankowego i dodać żelatynę. Tym sposobem uratujemy krem przed wyrzuceniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować