Masa Truskawkowa:
-90 dkg. Świeżych bądź mrożonych Truskawek
-2 niepełne szklanki wody
-2 galaretki truskawkowe
-2 budynie śmietankowe bądź waniliowe bez cukru
-1 szklanka cukru
Pianka śmietankowa:
-0.5 l śmietany 30% bądź 36%
-250 g serka mascarpone
-4 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki gorącej wody
Na wierzch:
-30 dkg truskawek
-2 galaretki truskawkowe
Truskawkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąki wymieszać i przesiać do ciasta ubijając na najwolniejszych obrotach miksera. Blaszkę wysmarować smalcem i obsypać mąką. Wylać biszkopt i piec ok. 30 - 40 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze ok. 160 - 170 stopni. Po upieczenie biszkopt upuścić na podłogę z wysokości ok 50 - 60 cm.
2.Truskawki opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić na ogniu ok 10 min od czasu zagotowania. Następnie zdjąć z ognia i pozostałość przetrzeć przez sitko bądź użyć blendera. Kiedy truskawki są przetarte ponownie zagotowujemy i wsypujemy galaretki nadal gotując na malutkim ogniu. Następnie budynie rozprowadzić w 3/4 szklance wody i wlać do garnka mieszając do czasu zagotowania ok. 3 minuty aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
3.Śmietanę ubić. Do gotowej śmietanki dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć z śmietaną ograniczając ruchy aby serek się nie zważył. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie i wystudzić. Letnią wlać do gotowego kremu i pozostawić do stężenia.
4.Biszkopt przekrawać na pół. Wylać zimną masę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć piankę śmietankową. Na wierz pianki ułożyć pokrojone truskawki. Całość zalać tężejącymi galaretkami.
Porady
W razie zważenia się serka mascarpone ze śmietaną co jest częstym problemem polecam podgrzać całość na ogniu, dodać odrobinę aromatu śmietankowego i dodać żelatynę. Tym sposobem uratujemy krem przed wyrzuceniem.
Komentarze