Delicjowy raj

4.48 (179 ocen)

  • 2 godz.

Jego niebiański smak jest ucztą dla podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -3 łyżki mąki
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    - puszka brzoskwiń
    - 2 budynie śmietankowe
    - 4 łyżki cukru
    - 5 żółtek
    - cukier waniliowy
    - 300 g masła
    - kilka kropel spirytusu

    Ponadto:
    - 20 dag delicji
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    - ½ szkl. gorącej wody
    - 2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicjowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 stopni przez 15 min. ( blaszka 38x24)
  • 2. Odlać sok z brzoskwiń i zagotować go z cukrami. Budynie dokładnie rozmieszać z ¾ szkl. wody i żóltkami. Wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Po ostygnięciu utrzeć z masłem.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • 4. Biszkopt włożyć do formy i nasączyć go przygotowaną wcześniej kawą. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Poukładać delicje po czym przykryć je resztą masy. Na to rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować