Bananowo-truskawkowe

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam widok męża i braci pałaszujących moje słodkości.

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 kg mrożonych truskawek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 galaretki truskawkowe
    ● 2 op. budyniu bananowego z cukrem
    ● 1/2 l mleka
    ● kostka margaryny
    ● kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Bananowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do kwadratowej formy (o boku
    26 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Truskawki rozmrażamy, zagotowujemy. Posypujemy cukrem. Mieszając, chwilę gotujemy. Wsypujemy galaretki, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Budynie gotujemy na mleku. Studzimy, a następnie ucieramy z margaryną.
  • Bananowo-truskawkowe, krok 4. Na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej i truskawki z tężejącą galaretką. Przykrywamy pozostałą masą budyniową. Dekorujemy kolorową posypką.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Ciasto warto delikatnie skropić słabym naparem z herbaty (wersja dla dzieci) lub alkoholowym ponczem (wersja dla dorosłych). ● Wierzch można udekorować polewą czekoladową, robiąc esy-floresy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować