Bananowiec z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana. Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 20 minut na blaszce o wymiarach 35cmx25cm . Ostudzić. Boki biszkopta okladamy na okolo papierem - nie trzeba jesli ciasto pieczemy z mniejszej porcji i w tortownicy.
2.Masa:
Po ostudzeniu ciasta biszkoptowego, wykonujemy mase bananowa.
Rozpuszczamy żółta galaretke w pół szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy.
Rozpuszczamy w jednej misce dwie czerwone galaretki w 700 ml goracej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem.
Ubijamy na sztywno śmietanę.
Miksujemy chwilkę wszystko razem: banany, smietane i rozpuszczoną zólta galaretke. Mozemy tez dokladnie wymieszac lyzką. Gotową masę wkladamy na 10 minut do lodówki.
Po wyciągnieciu z lodówki smarujemy masą biszkopt.
Na masie rozkładamy owoce jagodowe. Wkladamy do lodówki.
Jak czerwone galaretki będą lekko tężejące - wylewamy je na ciasto i wkladamy znowu do lodówki - najlepiej na noc.
Komentarze