Bananowiec z owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii :).

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 4 dojrzałe banany
    - 2 szklanki mąki
    - 100 g masła
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    - 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 łyżeczki esencji waniliowej

    DODATKI:
    - 2 jabłka
    - 10 żółtych śliwek
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  • 2. Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

    * Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Na wierzch ciasta możemy dodać także inne owoce tj. morele, śliwki węgierki czy gruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować