Bananowiec z kawową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1..Biszkopt: Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao połączyć a następnie przesiać..Białka ubić ,utrwalić cukrem,stopniowo dodawać po jednym żółtku .Masę delikatnie połączyć łyżką z mąką i wodą.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 15 minut.Po u pieczeniu nasączyć kawowym naparem.
2.Masa bananowa:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch,dodać żółtka oraz rozdrobnione banany,wszystko dokładnie zmiksować.Do masy dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.Połączyć mikserem.Masę wyłożyć na biszkopt.
3.Kawę zaparzyć i przecedzić.Mleko zagotować z cukrem, połączyć z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną,mieszając ponownie zagotować..Następnie połączyć z naparem kawowym.Lekko tężejącą wylać na zastygniętą bananowa warstwę..
Komentarze