Bananowiec serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
3.Masa bananowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 szklanki wody. 4 banany obrać ze skórek i pokroić w kawałki. Ser utrzeć z cukrami, dodać pokrojone banany, zmiksować do powstania jednolitej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę przełożyć na zimne ciasto. Poukładać na masie pozostałe banany pokrojone w plasterki i wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać kokosem. Chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Komentarze