Ciasto Bananowiec

4.5 (187 ocen)

Szybkie ciasto które bardzo posmakowało mojej córeczce. Proste, szybkie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa
    0,5 l śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    oraz
    8 małych bananów
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry układamy wzdłuż blaszki, ścinamy delikatnie i zalewamy masą śmietanową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa śmietanowa Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować