Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
2.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Banany obieramy ze skóry układamy wzdłuż blaszki, ścinamy delikatnie i zalewamy masą śmietanową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze