Bakaliowy Ambasador z ananasem

4.5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Wykwintny i pyszny tor inspirowany ciastem "Ambasador" z rodzinnego przepisu .
Król przyjęć urodzinowych i okolicznościowych imprez .

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 2 Biszkopty:
    10 jaj
    10 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki gorzkiego kakao
    aromat rumowy

    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    500 g miękkiego masła
    7 łyżek cukru
    2 budynie waniliowe z cukrem
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    3 żółtka

    Dodatkowo:
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    1 puszka ananasa
    ok 30 kakaowych herbatników/lub maślanych/
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kremu czekoladowego
    80 ml rumu

    Polewa:
    2 tabl gorzkiej czekolady
    1/2 tabl białej czekolady
    6 łyżek śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Bakaliowy ambasador z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
    Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Do drugiej dodajemy kilka kropli aromatu rumowego/3-4 krople/.
    Biszkopty wylewamy do 2 form prostokątnych nasmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Studzimy. Każdy blat ponczujemy syropem z brzoskwiń z rumem/ pół szkl. syropu 1 łyżka rumu/.
  • 2. Masa:
    Szklankę mleka odlewamy z całości następnie razem z żółtkami, budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną miksujemy. Resztę mleka(750ml) gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowaną masę jajeczną i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu.
    Masę budyniową dzielimy na pół.
    Do jednej części dodajemy: 2 łyżki kakao i 2 łyżki kremu czekoladowego , miksujemy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy, namoczone w wodzie z rumem rodzynki. Mieszamy.
    Do drugiej masy dodajemy: ananasy dokładnie odsączone z zalewy i pokrojone w drobną kostkę oraz łyżkę rumu.
  • 3. Polewa:
    Czekolady łamiemy na kawałki i osobno topimy w kąpieli wodnej.
    Do czekolady deserowej dodajemy 4 łyżki śmietanki 30% , a do białej 2 łyżki.
  • 4. Ułożenie warstw:
    1. biszkopt czekoladowy
    2. masa kakaowa,
    3. biszkopt jasny,
    4. masa ananasowa
    5. herbatniki kakaowe/lub maślane/,
    6. polewa czekoladowa, na zmianę, można drobić wzorki widelcem
    Ciasto schłodzić przez kilka godzin przed krojeniem.

Porady

Uwaga: * Jeśli ktoś nie lubi rumu, można dodać czystą wódkę, lub likier amaretto * Ciasto można polać polewą z przepisu podanego w przepisie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Czekolada Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować