BAJADERKI zwane też "ZIEMNIACZKAMI" - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp

4.49 (171 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

BAJADERKI lub zwane też ze szkolnych lat tzw.
" ZIEMNIACZKI " to świetny i bardzo prosty sposób właśnie na wykorzystanie kawałków suchych ciast, zakalców - jeśli nam niestety taki wyjdzie, muffinek, resztek ciastek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad, dowolnych bakalii i wszystkich innych słodkich odpadków i pozostałości. Nie nadają się na nie tylko ciasta z masami, owocami i galaretkami. Robi się je bardzo szybko i naprawdę pysznie smakują. W moim przypadku zostały zrobione głównie z zakalcowatego ciasta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg zakalcowatego ciasta
    1 opakowanie rodzynek ja użyłam od Cykoria. Gotowanie Jest Proste
    garść migdałów
    garść orzeszków laskowych
    garść orzechów włoskich
    szklanka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

    polewa - spoiwo bajaderek

    100 g masła / margaryny
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru

    wiórki kokosowe do obtaczania
    papilotki do muffinek
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Trufle Kulki Bajaderka

Bajaderki zwane też "ziemniaczkami" - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BAJADERKI zwane też "ZIEMNIACZKAMI" 1. Składniki polewy roztapiamy, mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy.

    Do sporej miski kolejno dajemy: zmielone nie za drobno orzechy, wsypujemy rodzynki, dodajemy zmielonego w blenderze kielichowym zakalca, dodajemy aromat, cukier oraz wlewamy polewę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno nie być za bardzo suche ani za bardzo mokre. Bierzemy porcję ciasta do dłoni i formujemy kulki wielkości mandarynek mocno je zbijając a następnie obtaczając we wiórkach kokosowych. Gotowe BAJADERKI wkładamy do papilotek i wkładamy do lodówki by je schłodzić. Gotowe.

    Możemy do nich dodać różne dodatki owoce goji, skórki kandyzowane itp, czego tylko dusza zapragnie.

Porady

robiąc mniejsze kulki wielkości orzecha włoskiego wyjdzie nam ich naprawdę sporo

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Masło Rodzynki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować