Takie znam z piekarni, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Te są prawie identyczne. Smaczne na śniadanie i na kolację.
2 godz. 30 min
Składniki:
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
375 ml ciepłej wody
20 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
500 g mąki orkiszowej jasnej (typ niemiecki 630) i trochę do podsypania blatu
1 łyżka soli
Bagietki paryskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce lub misie robota stacjonarnego rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 10 minut by drożdże się spieniły.
2.Do drożdży dosypujemy przesianą mąkę i sól, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dobrze wyrabiamy, najlepiej sprawdzi się robot z hakiem, ale możemy też ręcznie. Ciasto wyrabiamy 10 minut. To ważne, bo wówczas jest bardziej puszyste po upieczeniu. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, jeszcze raz delikatnie ugniatamy, po czym dzielimy je na 4 równe części. Każdą część formujemy na ok. 30-40 cm długości wałki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami zostawiamy spore odstępy, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Wierzch bagietek smarujemy delikatnie wodą i posypujemy ziarnami. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Bagietki pieczemy ok. 20 minut. Czasem wystarczy 15 minut, to zależy od naszego piekarnika.
Porady
Zamiast mąki orkiszowej można wziąć zwykłą pszenną. Nie trzeba też bagietek posypywać ziarnami.
Komentarze