Bagietki

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bagietki

IMG_20190131_105001
  • 10 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

Podmłoda:
250 g mąki pszennej typ 750
250 ml wody
2 g drożdży

Ciasto właściwe:
podmłoda z dnia wczorajszego
10 g drożdży
300 g wody
600 g mąki pszennej typ 750
20 g soli (2 łyżeczki)

Woda w rozpylaczu (do zaparowania piekarnika)

Sposób wykonania:

Dzień przed pieczeniem:
W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. Miskę przykryć ściereczką.

W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w wodzie razem z pozostałymi składnikami z ciasta właściwego. Dodać do zaczynu z dnia wczorajszego. Wyrabiać ręcznie lub w robocie około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Gotowe ciasto (sprężyste, nie przyklejające się do rąk) przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie zwilżyć ręce wodą i ponaciągać każdy bok ciasta do środka. Ponownie przykryć folią i odstawić na 1 lub 2 godziny. Dzięki temu bułki będą bardziej puszyste. Ciasto ma podwoić lub potroić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść. Ciasto podzielić na 4 równe części za pomocą wagi.
Każdą porcję ciasta rozciągnąć i lekko pozagniatać do środka lub w rulon (szew zagnieść lub wyrolować). Uformować wałek o długości takiej aby zmieścił się na blaszkę. bagietki poukładać na blaszce podsypanej mąką. Każdą bagietkę oddzielić od siebie aby boki się nie skleiły podczas rośnięcia. Ja użyłam do tego papieru do pieczenia. Tak uformowane bułki nakryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać 220 stopni.

Gdy piekarnik będzie nagrzany ponacinać bułki w kilku miejscach.
Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić bagietki i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron.
Piec 20-35 minut 220 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę w celu studzenia, aby nie zaparowały.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bagietki

  • s1. Składniki:

    Podmłoda:
    250 g mąki pszennej typ 750
    250 ml wody
    2 g drożdży

    Ciasto właściwe:
    podmłoda z dnia wczorajszego
    10 g drożdży
    300 g wody
    600 g mąki pszennej typ 750
    20 g soli (2 łyżeczki)

    Woda w rozpylaczu (do zaparowania piekarnika)

    Sposób wykonania:

    Dzień przed pieczeniem:
    W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. Miskę przykryć ściereczką.

    W dniu pieczenia:
    Drożdże rozpuścić w wodzie razem z pozostałymi składnikami z ciasta właściwego. Dodać do zaczynu z dnia wczorajszego. Wyrabiać ręcznie lub w robocie około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Gotowe ciasto (sprężyste, nie przyklejające się do rąk) przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie zwilżyć ręce wodą i ponaciągać każdy bok ciasta do środka. Ponownie przykryć folią i odstawić na 1 lub 2 godziny. Dzięki temu bułki będą bardziej puszyste. Ciasto ma podwoić lub potroić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść. Ciasto podzielić na 4 równe części za pomocą wagi.
    Każdą porcję ciasta rozciągnąć i lekko pozagniatać do środka lub w rulon (szew zagnieść lub wyrolować). Uformować wałek o długości takiej aby zmieścił się na blaszkę. bagietki poukładać na blaszce podsypanej mąką. Każdą bagietkę oddzielić od siebie aby boki się nie skleiły podczas rośnięcia. Ja użyłam do tego papieru do pieczenia. Tak uformowane bułki nakryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać 220 stopni.

    Gdy piekarnik będzie nagrzany ponacinać bułki w kilku miejscach.
    Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić bagietki i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron.
    Piec 20-35 minut 220 stopni.
    Po tym czasie wyciągnąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę w celu studzenia, aby nie zaparowały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżebułkipieczywodomowebagietki
 

Komentarze

Podobne przepisy

bagietka

Dodane przez: paolineczka

Domowa bagietka

Pyszna, prosta i szybka bagietka....

image-1rs22o0

Dodane przez: Alex M

Bagietki pszenne

Proste i łatwe w wykonaniu bagietki....

bagietka czosnkowa domowa

Dodane przez: Marica738

Bagietki z nadzieniem czosnkowym

Owa bagietka ma wielu miłośników...

Bagietki pełnoziarniste z ziarnami

Dodane przez: AnkaFiranka

Pełnoziarniste bagietki z ziarnami

Uwielbiam produkty pełnoziarniste,...

image-0fbdsea

Dodane przez: Alex M

Bagietki orkiszowe

Przepyszne chrupiące bagietki,...

Bagietka studencka to niedrogie i szybkie w przygotowaniu danie. Koszt jednej porcji (bagietki) to tylko 2,40 zł.

źródło: http://www.studenckakuchnia.blogspot.com/

Dodane przez: Carinae

Bagietka studencka

Jestem blogerem, który cały czas...