Bagietki orkiszowe

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bagietki świetnie smakują, są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Bagietki upieczone z mąki orkiszowej jasnej typ 700, przez co są idealne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, gdyż mąka orkiszowa ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    120 ml letniej wody niegazowanej
    130 ml letniej wody gazowanej
    1 łyżeczka soli
    50 g nasion chia lub innych ulubionych
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Bagietka

Bagietki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować zaczyn drożdżowy, czyli wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, wodą niegazowaną oraz 50 g mąki i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

    W misce lub misie robota wymieszać resztę mąki, sól, wodę niegazowaną oraz zaczyn drożdżowy i część nasion chia lub innych (resztą posypać górę bagietek). Wyrobić elastyczne ciasto (może być trochę klejące, w zależności od użytej mąki można dodać trochę wody lub mąki). Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

    Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić na blacie podsypanym mąką i podzielić na dwa kawałki. Każdy rozciągnąć w rękach i poskręcać. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub do specjalnej formy do bagietek podsypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

    Przed włożeniem do piekarnika ponacinać po skosie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami chia lub innymi.

    Piec w 200 stopniach góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować