Babka makowa z bakaliami

4.49 (190 ocen)

Do babki zamiast suchego maku dodajemy gotową masę makową, która sprawia, że ciasto po upieczeniu jest wilgotne

Składniki:

  • CIASTO:
    20 dag dobrej margaryny lub masła
    1 niepełna szklanka cukru
    16 g cukru wanilinowego
    6 jajek rozmiar L
    3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 650
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka
    30 dag masy makowej z puszki
    5 dag drobnych rodzynek
    5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka mąki do bakalii
    LUKIER:
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki przegotowanej wody
    DODATKOWO:
    tłuszcz i mąka do formy
    dowolne ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka makowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku.
    Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.
    Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
    Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 60 minut, do suchego patyczka.
    Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.
  • 2. LUKIER:
    Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier.
    Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować