Babka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tego przysmaku.W moim domu gości ona na każde święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g mąki
    - 30 g drożdży świeżych (dałam 3 łyżeczki suszonych)
    - 1 szkl. mleka
    - 100 g masła
    - 100 g cukru
    - 2 żółtka
    - zapach cytrynowy
    - szczypta soli

    Nadzienie serowe:
    - 125 g zmielonego białego sera
    - 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki rodzynków
    - 2 łyżki soku cytrynowego

    Nadzienie makowe:
    - 100 g mielonego maku
    - 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
    - 2 łyżki tartej bułki
    - szczypta cynamonu
    - 1 łyżka rumu (pominęłam)
    - 1/2 szkl. gorącego mleka

    Nadzienie śliwkowe:
    - 150 g musu śliwkowego (dałam dżem śliwkowy)
    - 1 łyżka cukru
    - szczypta cynamonu

    Nadzienie orzechowe:
    - 100 g zmielonych orzechów laskowych
    - 2 łyżki tartej bułki
    - szczypta cynamonu
    - 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)
    - 1 łyżka rumu (pominęłam)
    - 1/2 szkl. gorącego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:
    Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru , pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).

    Składniki na 4 rodzaje nadzienia wymieszać osobno , przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem , na czas wyrastania ciasta.
    Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką (u mnie nie trzeba było podsypywać) na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia , przykryć nie posmarowaną połówką.Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babek , obficie posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 200 st.C , zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.I całość (placuszki na wierzchu ułożyłam odwrotnie niż wcześniejsze - stroną "otwartą" do środka)
    P.S. Należy starać się , żeby nie układać placuszków o jednakowym nadzieniu w tym samym miejscu (jeden na drugim). Najlepiej , żeby w każdym kawałku ukrojonej babki znalazła się warstwa każdego nadzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować