Babka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski , na środku zrobić wgłębienie , wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru , pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Składniki na 4 rodzaje nadzienia wymieszać osobno , przykryć i odstawić , aby przeszły aromatem , na czas wyrastania ciasta.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką (u mnie nie trzeba było podsypywać) na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia , przykryć nie posmarowaną połówką.Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babek , obficie posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 200 st.C , zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.I całość (placuszki na wierzchu ułożyłam odwrotnie niż wcześniejsze - stroną "otwartą" do środka)
P.S. Należy starać się , żeby nie układać placuszków o jednakowym nadzieniu w tym samym miejscu (jeden na drugim). Najlepiej , żeby w każdym kawałku ukrojonej babki znalazła się warstwa każdego nadzienia.
Komentarze