Babka Tulipan

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To barwne ciacho ma wiele nazw, u mnie funkcjonuję pod wdzięczną nazwą Tulipan. Ta kolorowa babka jest naprawdę dobrym ciastem i ma świetny wygląd, a więc będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 200 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 32 gramy
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - kisiel cytrynowy: 1 sztuka
    - kisiel wiśniowy: 1 sztuka
    - kakao: 1 łyżka
    - mak: 0.5 szklanki

    - lukier: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - woda gorąca: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - kolorowe perełki: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tulipan 1. Margarynę, 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać.

  • Tulipan 2. Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w keksówce.
    Po upieczeniu polałam lukrem, ozdobiłam cukrowymi perełkami. Można wstawić na chwilkę jeszcze ciasto do piekarnika, aby lukier podeschnął.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować