Smaczna, o obłędnym zielonym wiosennym kolorze od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu, ale na co dzień też będzie idealna.
60 min
Składniki:
100 g świeżego szpinaku
120 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
2 jajka
lukier
Babka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Liście szpinaku razem z olejem przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem - tak przygotowany szpinak dodajemy do ubitych jajek. Dosypujemy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem - użyłam formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Komentarze