Babka szpinakowa

  • wyświetlono: 897 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczna, o obłędnym zielonym wiosennym kolorze od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu, ale na co dzień też będzie idealna.

DSC_6044
  • 60min

Składniki

100 g świeżego szpinaku
120 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
2 jajka
lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Babka szpinakowa

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Liście szpinaku razem z olejem przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem - tak przygotowany szpinak dodajemy do ubitych jajek. Dosypujemy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem - użyłam formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzuPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

babka

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Babka piaskowa

Pyszna i puszysta babka piaskowa

BABKA

Dodane przez: Aninka88

BABKA MAJONEZOWA

pyszna, lekko wilgotna, mięciutka...

Dodane przez: Natalia Ch 1987

babka

jest pyszna

Szpinakowe ciasto z granatem.

Dodane przez: martakamrowska

Szpinakowy wybuch:)

Ciasto jest niepowtarzalnym zdziwieniem...

Babka serowa

Dodane przez: daga19888

Babka serowa

Pyszna i lekka babka serowa

Babka łaciata

Dodane przez: anta19

Babka łaciata

Wilgotna babka, która zawsze się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE