Babka szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna, o obłędnym zielonym wiosennym kolorze od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu, ale na co dzień też będzie idealna.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
    120 g cukru
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Liście szpinaku razem z olejem przekładamy do blendera i rozdrabniamy na gładki krem - tak przygotowany szpinak dodajemy do ubitych jajek. Dosypujemy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem - użyłam formy na babkę z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować