Babka reformacka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis na wielkanocną babkę reformacką pochodzi od Benedyktynów z Tyńca

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mleko: 250 mililitrów
    - kakao (czubate łyżeczki): 2 łyżeczki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 25 dekagramów
    - mąka: 25 dekagramów
    - bułka tarta: 1 dekagram
    - proszek do pieczenia (mały): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Babka reformacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao zagotować z mlekiem, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Połączyć ją z mlekiem, dodać bułkę tartą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do ciepłego piekarnika (180 st. C) i piec ok. godziny. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować