Babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości na dużych obrotach
2.wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać olej i mikserem połączyć składniki nie za długo
3.dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto
4.keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne
5.do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką
Komentarze