Babka cytrynowa z piegami

0 (0 ocen)

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym makiem. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem - pychotka.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/4 szklanki maku
    230g miękkiego masła
    2 szklanki cukru
    4 jajka
    1 duży cukier waniliowy
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok z 2 cytryn
    1 szklanka maślanki
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Babki Desery

Babka cytrynowa z piegami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać do miski. Wsypać mak i wymieszać. Odstawić na bok.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową. Wymieszać.
  • 3. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać suche składniki na zmianę z maślanką. Miksować do połączenia.
  • 4. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj szpatułką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50– 60 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił.
  • 5. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować