Babka białkowa z polewą karmelową

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna babka z białek z polewą z karmelu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka białek (ok 8 sztuk)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki masła
    rodzynki
    Karmel:
    7 łyżek cukru
    2 łyżki zimnej wody
    1/2 kostki masła
    120 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka białkowa z polewą karmelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.
    Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować