Babka białkowa - wielkanocne jajko

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka z białek z mandarynkami. Po przekrojeniu bardzo przypomina jajko sadzone jest to świetna propozycja na wielkanocne wypieki.

Składniki:

  • 7 białek
    160 g cukru
    160 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    100 g roztopionego masła
    aromat pomarańczowy kilka kropli
    mandarynki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka białkowa - wielkanocne jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić na sztywno. Dosypywać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Dodać rozpuszczone letnie masło, aromat pomarańczowy i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do formy, ułożyć obrane mandarynki na całej długości formy, wyłożyć resztę ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st z termoobiegiem około 30-40 min. Forma 30*10 cm wysmarowana i wysypana bułką tartą. Po upieczeniu wyjąć z pieca odczekać z 10 minut, wyjąć z formy i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować