Kurczaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Skąd ich nazwa? Napewno od żółciutkiego koloru, jak i nadzienia.Są idealne jako zakąska na imprezie z znajomymi.Przygotowanie zajmuje pare minut a są naprawdę dobre.Najlepsze, zaraz po wyciągnięciu

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    opakowanie gotowego ciasa francuskiego (275 g)
    400 g piersi z kurczaka
    2 cebule
    olej
    300 g sera żółtego
    100 g słonecznika
    jajko
    przyprawa do kebaba i sól

Kurczaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój na malutkie kawałki i podsmaż na oleju.
    Po ok. 10 minutach dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
    Dopraw wg. smaku przyprawami ( u mnie do kebaba i tradycyjna sól).
  • 2. Ser zetrzyj na dużych oczkach a ciasto podziel na 12 kwadratów.
    Do każdego kawałka dodaj część mięsa i ser.
    Zawiń w ten sposób by nadzienie było całkowicie zakryte (u mnie było to ciężkie ze względu na to ,że dawałam bardzo dużo nadzienia).
  • 3. Gotowe włóż do blachy przeznaczonej na muffiny posmarój roztrzepanym jakiem i obficie posyp słonecznikiem.
    Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj natychmiast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy