Babeczki z manny

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Babeczki z manny na karmelowym sosie z dodatkiem likieru tiramisu (lub kawowego), z kwaśną truskawką (lub maliną), aby do końca nie było tak słodko...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI::
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
    - kaszka manna błyskawiczna: 4 łyżki
    SOS KARMELOWY::
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - słodka śmietanka 18%: 75 mililitrów
    - likier tiramisu (lub kawowy): 3 łyżki
    DODATKOWO::
    - truskawki lub maliny: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery Sosy Kaszka

Babeczki z manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko wraz z cukrem. Na wrzące wsypać kaszkę, wymieszać. Zestawić z ognia.
  • 2. Formę silikonową w kształcie babeczek przepłukać zimną wodą. Trzy babeczki wypełnić kaszką, wygładzić powierzchnię, przykryć folią spożywczą. Wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce (u mnie zostały w lodówce na całą noc).
  • 3. Przygotować sos karmelowy: niewielką patelnię lub rondelek ustawić na małym ogniu, wsypać cukier i poczekać aż zacznie się topić (nie poruszać wówczas naczyniem). Do stopionego cukru ostrożnie wlać śmietankę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy składniki dobrze się połączą i sos stanie się aksamitny, dolać likier, wymieszać. Zestawić z ognia.
  • 4. Ciepły sos rozlać w równych porcjach na trzy talerzyki. Babeczki wyjąć z formy, ułożyć na sosie. Górę babeczki udekorować truskawka lub maliną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować