Babeczki z manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko wraz z cukrem. Na wrzące wsypać kaszkę, wymieszać. Zestawić z ognia.
2.Formę silikonową w kształcie babeczek przepłukać zimną wodą. Trzy babeczki wypełnić kaszką, wygładzić powierzchnię, przykryć folią spożywczą. Wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce (u mnie zostały w lodówce na całą noc).
3.Przygotować sos karmelowy: niewielką patelnię lub rondelek ustawić na małym ogniu, wsypać cukier i poczekać aż zacznie się topić (nie poruszać wówczas naczyniem). Do stopionego cukru ostrożnie wlać śmietankę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy składniki dobrze się połączą i sos stanie się aksamitny, dolać likier, wymieszać. Zestawić z ognia.
4.Ciepły sos rozlać w równych porcjach na trzy talerzyki. Babeczki wyjąć z formy, ułożyć na sosie. Górę babeczki udekorować truskawka lub maliną.
Komentarze