Babeczki z kukurydzą, szynką i serem

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Wytrawne babeczki, zdrowy i pyszny przysmak który uwielbia moja rodzina.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy(425g)
    150 g gotowanej szynki
    4 cebula dymki
    250 g tartego sera ementalera
    2 jajka
    300 g maki
    250 ml maślanki
    75 ml oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki z kukurydzą, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę osączyć na sicie.
    Szynkę pokroić w kostkę,dymkę oczyścić i pokroić w cienkie krążki,
    Przygotowane składniki wymieszać w misce z maka i proszkiem do pieczenia,sola i ostrą papryką w proszku oraz połowa tartego sera.
  • 2. Jajka roztrzepać z maślanką i olejem dodać do suchej mieszaniny i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • 3. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i napełnić je ciastem,następnie posypać pozostałym tartym serem.
    Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować